27.11.2013

Ziua Naţională a României la Muzeul Satului 30 noiembrie – 1 decembrie 2013




Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să sărbătorim împreună, în zilele de 30 decembrie şi 1 decembrie 2013, Ziua Naţională a României, în stil tradiţional.

Se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, moment istoric de mare importanţă, care a împlinit visul tuturor românilor.

La Muzeul Satului, unim meşterii populari din toată ţara, oferindu-vă posibilitatea de a admira şi cumpăra obiecte meşteşugite cu drag, produse din gastronomia tradiţională şi produse bio, dulceţuri, murături, fructe şi flori de sezon.

Totodată, în ziua de duminică, 1 decembrie, după Parada Militară de pe Şoseaua Kiseleff, vă aşteptăm să ne treceţi pragul, întâmpinându-vă cu onoruri militare în uniforme specifice Primului Război Mondial – Asociaţia Tadiţia Militară, vă invităm la Hora românilor, susţinută de Şcoala de dans popular Larisa şi Marin Barbu, să ascultaţi cântece populare din Buocovina interpretate de Alin Suceveanu, dar şi muzică clasică - recital la harpă – Ana Mincu, Bucureşti şi duet – pian şi chitară clasică, cu Marius Cătălin Deneş şi Adrian Ferenţ.

Veţi avea ocazia să admiraţi şi cumpăraţi obiecte confecţionate în penitenciare de către deţinuţi privaţi de libertate. Muzeul Satului continuă astfel programul de educare a publicului în spiritul iubirii de oameni şi tradiţii.

Vin Sărbătorile de iarnă şi dorim să deschidem Cartea Faptelor Bune; haideţi să o cinstim şi să ne bucurăm de noi!

Program:
Sâmbătă şi duminică, 30 noiembrie – 1 decembrie 2013 - Târgul meşterilor populari – 9.00 – 17.00
Duminică, 1 decembrie – Program artistic - 14.00 – 16.00




Mai multe informaţii
Biroul de Relaţii Publice – 021 317 91 03 – int. 178

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI LA MUZEUL SATULUI

30 noiembrie – 1 decembrie 2013



SÂMBĂTĂ, 30 NOIEMBRIE


12.00 – 17.00  La târg… obiecte realizate de meşteri populari, produse din gastronomia tradiţională, produse bio.  



DUMINICĂ, 1 DECEMBRIE

14.00   Pentru onor… înainte!
Asociaţia Tradiţia militară – Preşedinte  dr. Mircea Stoica
14.20   Hora românilor…
Şcoala de dans popular Larisa şi Marin Barbu – Bucureşti
            Coordonator – Larisa Barbu            
                                                           
15.00   Bucovină plai cu dor…  
            Alin Suceveanu – Suceava                                                                (Scena Dumitra)

15.20   Recital de harpă
            Ana Mincu – Bucureşti

15.40      Muzică clasică
Marius Cătălin Deneş (pian) şi Adrian Ferent (chitară)      (Sala Victor Ion Popa)


09.00 – 17.00  La târg… obiecte realizate de meşteri populari, produse din gastronomia tradiţională, produse bio.  








Asociaţia Tradiţia Militară – Bucureşti

Asociaţia Tradiţia Militară, prima membră din România a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico - Militare, este cea mai veche asociaţie de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX – XX din România. Preşedintele de Onoare al ATM este Academician Dinu C. Giurescu, iar membru de onoare şi consilier militar este fostul Director al Muzeului Militar Naţional, Col. Dr. V. Popa. Asociaţia a participat la numeroase ceremonii şi reconstituiri, în ţară şi în străinătate, începând cu anul 2004. Tradiţia Militară este prima organizaţie de profil care a participat la parada militară de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf, la 1 decembrie 2009. Membrii asociaţiei sunt în majoritate civili din cele mai diferite domenii de activitate: tehnică, medicină, arhitectură, istorie, justiţie, etc.


Şcoala de dans popular românesc Larisa şi Marin Barbu

Din dorinţa de a transmite cunoştinţele legate de jocul tradiţional românesc,
în anul 2000, s-au pus bazele primei şcoli de dans popular românesc, la iniţiativa  Maestrului coregraf Marin Barbu. Pe parcursul  anilor, şi-au însuşit peste 100 de jocuri tradiţionale din toate zonele  României. Prima întâlnire a elevilor şcolii a avut loc chiar la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Astăzi, Şcoala de dans popular românesc Larisa şi Marin Barbu, are elevi cu vârste cuprinse între 4 şi 58 de ani. De Ziua Naţională a României vor prezenta câteva suite de dansuri, în care vor evolua şi cei mai mici membri ai şcolii.


Alin Suceveanu - Suceava
 Alin Suceveanu, originar din Bucovina, a debutat în muzica populară ca membru al Ansamblului Balada Bucovinei în anul 1994. Absolvent al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, este preocupat să culeagă folclor autentic din ţinutul natal, realizând un repertoriu apreciat de specialişti şi public. A participat la numeroase turnee în ţară, la concursuri şi festivaluri unde a obţinut numeroase premii. În 2006 a obţinut Premiul I la Festivalul Naţional al Cântecului Popular Românesc Din străbuni, din oameni buni - Iaşi. Prezent deseori pe scena Muzeului Satului din Bucureşti, Alin Suceveanu este un iubitor şi păstrător de nădejde al valorilor culturii populare tradiţionale.


Marius Denes – Bucureşti 

Student în anul I la Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia pian, din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Marius Denes a obţinut peste 30 premii întâi internaţionale şi diferite distincţii, premii de excelenţă oferite de Primăria Municipiul Bucureşti. A susţinut numeroase concerte cu orchestrele filarmonicilor din ţară precum şi pe plan internaţional.


Adrian Frent – Bucureşti 

Elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, Adrian Frent este un artist deosebit cu calităţi infinite. Studiază chitara de un an şi deja dovedeşte că poate susţine un concert, ne-mai făcând muzică până  la admiterea în clasa a VI-a, la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti.



Ana Mincu – Bucureşti 

Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, Ana Mincu a început studiul harpei la vârsta de 13 ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice "Iosif Sava" Nr. 1 din Bucuresti, la clasa prof. Margareta Ignătescu. În numai trei ani de studiu al instrumentului, a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică (etapa naţională 2012), Premiul I la Concursul Naţional Tinere Talente (2011, 2012, 2013), Premiul I la Concursul Internaţional Timotei Popovici (2013). A susţinut recitaluri la Sala Dalles, Palatul Cantacuzino, Palatul Şuţu, Piaţa Festivalului Internaţional "George Enescu". A fost admisă în Orchestra Internaţională de Tineret European Young Orchestra, alături de care a susţinut concerte în Croaţia (2013). 

 Centrul de Creativitate Benefică este prezent activ şi cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Muzeul Satului, cu un minirecital de harpă. Solista este Ana Mincu, de la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti - o tânără pasionată de acest instrument, o tânără despre care profesoara ei, Miruna Vidican, spune: “are o activitate solistică intensă care necesită o implicare temeinică, bazată pe entuziasm şi devotament. Premisele conturează desăvârşirea unei intrumentiste deosebite, putându-se întrevedea calităţile şi condiţiile necesare tipului personalităţii de renume”.