18.03.2014

,,NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU – BRAŞOV,, 23 martie 2014, ora 11.30
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” în colaborare cu Primăria comunei Cincu, Braşov vă invită duminică, 23 martie 2014, ora 11.30, la vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă  
,,NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU – BRAŞOV,,.

Nicolae Suciu s-a născut în 5 noiembrie 1923 în satul Cincu de lânga Brasov; a absolvit liceul din Făgăraş  apoi s-a înrolat în armată luptând pe frontul de vest în timpul  celui de al doilea război mondial. După terminarea războiului  a fost student la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, clasa profesorului Alexandru  Ciucurencu. A urmat şi cursuri de pictură monumentală în cadrul Patriarhiei Române; dupa absolvirea studiilor s-a stabilit în Cincu, şi a devenit profesor de desen la şcoala din sat.

De-a lungul anilor, a practicat pictura de şevalet dar s-a specializat în pictura de icoane pe sticlă. Tot în tehnica picturii pe sticlă, a realizat numeroase imagini laice având ca tema aspecte din viaţa satului: “Jocul”, “Nunta”, “Colindul”. În anii maturităţii a abordat şi tehnica  picturii  icoanelor pe lemn.

A creat o adevărată şcoală de pictură pe sticlă pe unde au trecut numeroase generaţii de elevi; nepotul său Sorin Suciu a devenit deja un nume de seamă în lumea picturii icoanelor pe sticlă continuând arta învăţată de la bunicul său. 

Lucrările Lui Nicolae Suciu  au fost expuse în expoziţii organizate în ţară şi străinătate şi fac parte din colecţiile unor mari muzee. În străinătate a expus în Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, Suedia, Luxemburg, SUA, Canada, Iugoslavia, Germania.

Pentru originalitatea şi calitatea lucrărilor sale, a fost ales membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, Sibiu 1994. Este laureat cu premiului I la Festivalul de artă naivă la Zagreb în 1997 şi laureat al premiului ETHNOS la Bucureşti, 1995.

S-a stins din viaţă la 26 martie 1998, lăsând o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă care au intrat în  patrimoniului cultural naţional.

Va invitam să vizitati expoziţia ,,NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU –
BRAŞOV,, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff, nr. 28-30, sector 1, Bucureşti, în perioada 23 martie – 27 aprilie, Sala „H. H. Stahl”, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.