17.02.2015

De Mărţişor. Târg cu tâlc..., 23 februarie-8 martieMuzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 23 februarie – 8 martie 2015 târgul „De Mărţişor”  prilejuit de sărbătoarea cu acelaşi nume, eveniment aflat sub egida proiectului cultural Anotimpuri la Muzeul Satului. Vizitatorii vor avea ocazia să achiziţioneze mărţişoare tradiţionale, creaţie a meşterilor populari, dar şi mărţişoare realizate cu multă imaginaţie de artişti plastici.

Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros,  oferit  şi purtat ca atare la 1 Martie sau despre mărţişorul de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor, fete şi băieţi. El se purta la început legat la mână, iar mai târziu în piept sau la gât. Se credea că cei ce-l purtau erau, astfel, feriţi de boli şi de deochi, erau sănătoşi, bogaţi şi norocoşi.

Astăzi sărbătoarea Mărţişorului este legată  de obiceiul dăruirii la sat şi oraş, la început de primavară, în luna ce-i poartă numele, a unui obiect artizanal prins de un şnur din două fire răsucite, colorate alb şi roşu ce se poartă agăţat în piept una sau mai multe zile de către fete şi femei.

Program târg: 9.00 – 17.00Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice 021 317 91 03/int. 178
Biroul Programe Culturale: 021 317 03/int. 191