28.06.2016

APA - WATER , 6 iulie – 7 august 2016



Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Uniunea Artiștilor Plastici din România vă invită, în zilele de 6 și 7 iulie 2016, la evenimentul cultural Apa - Water, proiect care își propune să evidențieze importanța apei ca resursă naturală, ca element de purificare și regenerare. Evenimentul  va cuprinde trei momente: expoziția internațională de artă contemporană, un concert de muzică clasică și colocviul științific.

Expoziţia internaţională de pictură, sculptură și grafică, curatoriată de Ana Rus, artist plastic și membră UAP, filiala Sculptură, va reuni lucrări ale unor artişti din România, Austria, Ungaria, participanţi la Salonul Internaţional „Le monde de la culture et des Artes – Cannes” din Franţa, unii dintre ei medaliaţi cu aur şi argint.
Grupul de artiști expozanți este unit prin același sentiment însuflețitor și creator: dragostea pentru profesia lor, pasiunea dătătoare de viață, ca sursă primordială a creației, asemenea apei. Un al doilea element unificator al grupului este apa însăși, reprezentată geografic de fluviul Dunărea, care strabate Europa de la vest la est, trece prin Krems și ne-o aduce pe Dalia, se întreaptă spre Budapesta și îl invită pe Zoltán și apoi ajunge în România, unde îi așteaptă gazdele: Luminița, Mariana, Mircea, Ana, Vasile, Virginia și Gheorghe. Ei sunt artiștii care s-au reunit pentru a exprima plastic viziunea personală despre funcția și simbolistica apei în viață și în artă.
Lucrările expoziției demonstrează că arta nu are frontiere și poate fi o manifestare a prieteniei, trecând peste barierele de limbă, cultură sau religie, dar semnalând în același timp că orice încercare de globalizare trebuie să țină seama de multiculturalitatea europeană.
Vernisajul va avea loc în data de 6 iulie 2016, ora 17.30, la Sala „Gh. Focşa”, expozitia fiind deschisă publicului până pe data de 7 august, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Deschiderea va fi urmată de un moment de poezie și muzică clasică susținuit de actrița Camelia Varga, alături de Jula Elias Olivian – trompetă și Marius Groza – pian, ambii studenți ai Conservatorului din București.

Colocviul cu aceeaşi temă va avea loc, în data de 7 iulie 2016, între orele 11.00 – 14.00, Sala „V.I.Popa”, discuţiile se vor axa pe simbolistica elementului – apa, element primordial, purificator şi regenerator. La colocviu vor participa membrii comitetului curatorial, artiştii participanţi la expoziţie, critici de artă, oameni de ştiinţă şi mass – media.


Mai multe informații:
Ana Rus, artist plastic, curatorul expozitiei
telefon: 0721.993.080