21.10.2013

Vernisajul expoziţiei "Cingătorile în cultura etniilor" ruse


Invitaţie

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti ” sub patronajul Ministerului Culturii din România, în colaborare cu Ambasada Federaţiei Ruse în România, Muzeul de Etnografie Rusă din Sankt Petersburg şi Ministerul Culturii din Federaţia Rusă, vă invită vineri, 25 octombrie 2013, ora 12.00, la sala H.H. Stahl, la vernisajul expoziţiei 
Cingătorile în cultura etniilor
ce va prezenta o mică parte a patrimoniului Muzeului de Etnografie Rusă, unul dintre cele mai mari muzee etnografice din lume. Expoziţia se înscrie în suita de manifestări prilejuite de Zilele Culturii Ruse 2013 ce se desfăşoară la Bucureşti în perioada 15 octombrie – 28 noiembrie.
Vernisajul din data de 25 octombrie va fi completat de un recital de muzică tradiţională rusească susţinut de Maria Răducanu (voce) şi de Maxim Belciug (chitară).

La „Ermitajul etnografic”, aşa cum este denumit Muzeul de Etnografie Rusă de către specialişti, sunt păstrate peste 500.000 de obiecte etnografice din secolele XVIII – XX, care definesc traiul şi cultura a peste 150 de popoare ale Rusiei.
Cea mai valoroasă componentă a Muzeului de Etnografie Rusă o constituie colecţia de port tradiţional a popoarelor Rusiei. Un element valoros al acesteia o reprezintă cingătorile,  specifice diferitelor etnii. Peste 300 de piese sunt prezentate în această expoziţie, dedicate unuia dintre cele mai interesante elemente ale costumului tradiţional.
Pentru popoarele Rusiei cingătoarea a îndeplinit mai multe funcţii: practică, apotropaică, simbolică, magică, etnică, estetică şi de marcă identitară.
Simbolistica multiplă a cingătorii demonstrează rolul ei important atât în ritualurile din ciclul vieţii şi în desfăşurarea sărbătorilor calendaristice, precum şi în definirea categoriilor de vârstă sau a celor profesionale.
Exemplarele de cingători ale popoarelor Rusiei prezentate în această expoziţie demonstrează diversitatea lor etnică, simţul artistic al celor care le-au făcut şi constituie o sursă autentică de inspiraţie pentru meşterii contemporani.

Maria Răducanu este una dintre cele mai apreciate voci de jazz din România, fiind adesea comparată ca timbru vocal cu marea cântăreaţă Maria Tănase. Maria Răducanu are un repertoriu vast, în care jazz-ul se îmbină cu elemente de folclor românesc, dar şi cu motive muzicale de secol XVI. Chitaristul Maxim Belciug este cunoscut nu doar datorită virtuozităţii sale, ci şi graţie numeroaselor proiecte pe care le semnează şi care au ca menire „reîmprietenirea publicului român cu muzica şi cu chitara clasică”. Are o discografie impresionantă şi abordează cu versatilitate o varietate largă de stiluri muzicale.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie 2013, de miercuri până duminică, intre orele 9.00 – 17.00
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactaţi la numărul: 021 317 91 03/ int.  143, 178