19.05.2015

Icoane. Neculai Pascu - Neamţ. Retrospectivă, 21 mai


Muzeul Satului vă invită la vernisajul expoziţiei Icoane. Neculai Pascu – Neamţ. Retrospectivă, care va avea loc joi, 21 mai, Şura Bancu, zona Transilvania, ora 14.00.

Neculai Pascu – Neamţ s-a născut pe 26 octombrie 1927 în Municipiul Piatra Neamţ.
A absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”Secţia de Istoria Artei, specializarea muzeografie, condusă de Academicianul George Oprescu.
După absolvire a fost repartizat la Muzeul Satului din Bucureşti, ca muzeograf, unde şi-a început ucenicia cu profesorul Gheorghe Focşa, care la acea vreme era şi directorul instituţiei.
Primele cercetări etnografice de teren le-a făcut împreună cu echipa ce l-a însoţit pe profesorul Gheorghe Focşa la deplasările din Dobrogea, de unde a şi fost transferată în Muzeu, Gospodăria Jurilovca. De asemeni, împreună cu Boris Zderciuc a participat la aducerea în Muzeu a unor monumente din Judeţul Neamţ - Casa Mastacăn şi Biserica Răpciuni, dar şi Gospodăria Bancu din Harghita în a cărei anexă – Şura – este găzduită astăzi expoziţia retrospectivă Icoane. Neculai Pascu – Neamţ. Retrospectivă
La Muzeul Satului Neculai Pascu-Neamţ a fost coleg cu artista Iuliana Fabriţius Dancu.
După o perioadă în care s-a ocupat de arta religioasă şi obiceiuri la Muzeul de Artă Populară, Neculai Pascu – Neamţ s-a dedicat activităţii de dascăl, pregătind generaţii întregi de elevi.
În plan artistic, pictorul Neculai Pascu – Neamţ s-a dedicat picturii icoanelor tradiţionale pe lemn unde a abordat teme precum Maica Domnului cu Pruncul, Isus, Coborârea de pe Cruce, Răstignirea, Buna Vestire, s.a.
O parte importantă a activităţii sale artistice este reprezentată de o serie de lucrări de artă bizantină în mozaic precum icoana monumentală de pe edificiul de epocă de la intrarea Cimitirul Bellu-catolic, icoana Maica Domnului cu Pruncul, Sf. Apostol Petru şi Pavel, medalionul Porumbeii din Verona, s.a.  
Autorul a mai realizat în mozaic portretele a trei personalităţi -  Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă – reputat neurochirurg român, Don Giovanni Calabria şi Mitropolitul Visarion Puiu. După cum ne spune chiar profesorul Pascu „Am realizat şi dăruit Abbaziei di Maguzzano, în numele românilor de pretutindeni un simbolic dublu-portret în mozaic, pentru a nemuri prin generaţii dialogul, unitatea în cuget şi simţire creştină, existent în anii de separare a Estului ortodox de Vestul catolic”.
De-a lungul întregii sale activităţi, artistul Neculai Pascu-Neamţ a organizat mai multe expoziţii în ţară – la Cluj, Piatra Neamţ, Bucureşti, Mogoşoaia, dar şi în străinătate – la Budapesta-Ungaria, Viena –Austria, Paris-Franţa, Roma-Italia, s.a. O mare parte a lucrărilor sale au fost donate, regăsindu-se, astfel, în multe colţuri ale lumii.

Expun alături de profesorul Neculai Pascu-Neamţ şi  doi foşti elevi: Camelia Roşculeţ Pascu - 30 de icoane pe sticlă şi Viorel Huţu – 4 mozaicuri cu temele Isus, Botezul lui Isus, Maica Domnului cu Pruncul şi Amforă cu motive tradiţionale.

Niciun comentariu: