31.08.2015

Târgul de Sfânta Maria, 5 - 6 septembrie

         

           Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 5- 6 septembrie, Târgul de Sfânta Maria, eveniment prilejuit de sărbătoarea  creştină  a Naşterii Maicii Domnului.

     Cunoscută în popor şi ca Sântămăria Mică şi respectată cu sfinţenie de românii pretutindeni, sărbătoarea marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Acum pleacă rândunelele, se închide pământul pentru reptile şi insecte, se culeg unele plante şi fructe de leac, continuă semănatul grâului, orzului şi a secarei, începe culesul viilor, abundă târgurile şi iarmaroacele de valorificare a produselor sezonului care se încheie.

    Şi la Muzeul Satului, de Sântămăria Mică, publicul vizitator este invitat să târguiască, de la  meşterii veniţi din toată ţara, obiecte de artă populară,  produse de gastronomie tradiţională şi bio, dar şi să participe la ateliere interactive de creaţie gratuite, în limita a 10 locuri - icoane pe sticlă (coordonator Ileana Ometiţă) şi podoabe populare (coordonator Raluca Pascaru).

     De asemenea, sâmbătă, 5 septembrie, ora 13.00, în Şura Bancu, va avea loc vernisajul expoziţiei de reproduceri fotografice după negative pe sticlă din perioada interbelică, Acum 80 de ani ..., colecţia Iulian Sima. Expoziţia surprinde oameni, clipe, locuri ce nu pot fi  identificati cu o regiune sau o comunitate, ci doar cu spiritul unei Românii de acum 80 de ani.
    
Sâmbătă, 5 septembrie

13.00   Acum 80 de ani...  
Expoziţie de reproduceri fotografice după negative pe sticlă, din perioada interbelică, din colecţia  Iulian Sima (5 - 20 septembrie, Şura Bancu)

14.00 - 15.30  Ateliere interactive

Icoane pe sticlă - Ileana Ometiţă, Bucureşti  
(Biserica Dragomireşti)
Podoabe populare - Raluca Pascaru, Bucureşti
                                                                                    (Gospodăria Chiojd)

 9.00 - 18.30   Târgul meşterilor populari şi produse din gastronomia tradiţională

Dumincă, 6 septembrie

9.00 - 18.30   Târgul meşterilor populari şi produse din gastronomia tradiţională


Mai puteţi vedea :

Expoziţia Collage. Art...under construction, Sala Gheorghe Focşa                                                   


Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178
Biroul Programe Culturale
021 317 91 03 – int. 191