19.07.2017

Iarmaroc de Sfântul Ilie, 22 -23 iulie




Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 22-23 iulie 2017, la Iarmaroc  de Sfântul Ilieeveniment prilejuit de marea sărbătoare a Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul cinstit în Calendarul Ortodox în data de 20 iulie.

Sf. Ilie, patronul verii, al arșiței și frământărilor atmosferice marchează, în calendarul popular, miezul verii pastorale, când pe munți se organizau nedei, ciobanii separau berbecii de oi și apicultorii retezau fagurii de miere. Acum au loc practici de pomenire a morților și ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori și busuioc spre sfințire. Pentru alungarea ploilor torențiale, a vijeliilor și grindinei se făceau vrăji și descântece și tot acum se culeg tot felul de plante de leac pentru cei bolnavi.

Programul evenimentului, menit să refacă atmosfera vechilor târguri organizate în satul de odinioară cu acest prilej, cuprinde: târg al meșterilor populari, ateliere de creație gratuite și demonstrații meșteșugărești, gastronomie tradițională, momente muzical – coregrafice, teatru de umbre pentru cei mici.