09.05.2013

Prăjituri dospite ceheşti (Kolače)




Ingrediente aluat: 6 căni făină, jumătate de cană cu zahăr tos, trei sferturi cană cu unt topit şi răcit, 3 gălbenuşuri, coaja rasă de la o lămâie, o linguriţă cu sare, 480 ml lapte dulce, un pachet drojdie uscată, un sfert cană lapte dulce cald.
Umplutură: gem, brânză de vaci, seminţe de mac.
Ingrediente în plus: un sfert cană zahăr, un sfert cană făină, 2 linguri cu unt.

Drojdia se dizolvă în laptele cald împreună cu 2 linguri cu zahăr şi se lasă să dospească. 
Într-un bol mai mare se amestecă untul cu restul de zahăr şi ouăle. Se adaugă coaja de lămâie şi laptele rămas cald. Se adaugă drojdia dospită, se amestecă şi se toarnă peste făină. Se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare, se lasă să dospească până îşi dublează volumul. După ce a crescut se împarte în bile potrivit de mari, se pun pe o tavă unsă cu unt sau ulei şi se lasă să crească. 
Separat se amestecă ingredientele în plus, adică untul cu făina şi zahărul până devin ca un pesmet.
După ce au crescut biluţele se presează în mijloc, se ung cu ou bătut, se umplu cu brânză de vaci, gem sau seminţe de mac, se presară pesmetul obţinut şi se introduce în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 15-20 de minute, cât să se rumenească.


* cana este cană normală, de ceai, cu volumul de 250 g/ml.