07.05.2013

Program "Zilele Cehilor din Banat" la Muzeul Satului 11-12 mai 2013





Cehii din Banat vin pentru trei zile la Bucureşti!  
Ambasada Cehiei la Bucureşti împreună cu Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ organizează între 10 si 12 mai 2013 Zilele Cehilor din Banat.  Timp de trei zile, obiceiurile vechi, limba cehă  şi tradiţia vie a minorităţii cehe stabilite în România la începutul secolului 19 vor fi subiectul principal al evenimentului. În cadrul unui program amplu şi  divers cu muzică, dans, expoziţii, filme documentare şi multe alte lucruri interesante, Zilele Cehilor din Banat se vor desfăşura în mai multe locuri din Bucureşti, precum Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Centrul Ceh, Biserica Anglicană sau Pasajul Universităţii. 

În Banat, mai există şase sate cu majoritatea locuitorilor de origine cehă, şi anume Gârnic, Sf. Elena, Einbental, Ravensca, Bigăr, Sumiţa, cehi trăind şi în alte sate din zonă. Cehii din România, numiţi în limbajul popular din Banat „pemi”(cuvânt care derivă din „boemi” sau „boemieni” - locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populaţii din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populaţie cehă din sudul Banatului, înconjurate de populaţie de origine română şi sârbă, constituie un fenomen cultural unic. Datorită aşezării lor geografice izolate, limba şi obiceiurile cehe s-au conservat perfect,  această comunitate reprezentând o valoare culturală şi istorică inestimabilă.

Zilele Cehilor din Banat debutează vineri, 10 mai 2013, la Centrul Ceh cu filmele documentare Piemule/ r. Jana Ševčíková si The Wind That Broke the Land / r. Ivo Bystřičan, ambele filmate în satele ceheşti, în perioada comunismului anilor 1981 - 1983, respectiv în 2012. Documentarele arată viaţa cehilor izolaţi în satele mici din munţii Banatului, două viziuni diferite care ne deschid uşa evoluţiei, valabilă nu doar pentru cehii din Banat.
Evenimentul continuă în zilele următoare cu evenimente muzicale, dans, meşteşugari, mâncare şi multă veselie. Sâmbătă şi duminică, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, vor avea loc spectacole susţinute de ansambluri tradiţionale de muzică şi demonstraţii ale mesteşugarilor şi gospodinelor din comunitatea cehă. De asemenea, Biserica Anglicană va găzdui un concert susţinut de Corul baptist şi orchestra de mandoline din satul Sf. Elena.
Nu în ultimul rând, două expoziţii de fotografie aşteaptă publicul bucureştean. Vernisajul expoziţiei „Cehii din Banat“  a artistului Pavel Hroch  va avea loc în sala Henry Stahl, inaugurată cu această ocazie la Muzeul Satului. Expoziţia va fi însoţită de muzică tradiţională, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă costume tradiţionale din câteva sate ceheşti.  În Pasajul Universitate va avea loc dernisajul expoziţiei de fotografie „Oamenii şi peisajul“ al fotografului Ivo Dokoupil. Vernisajul va fi urmat de o defilare a minorităţii cehe cântând în costume tradiţionale prin Centrul Vechi până la restarantul La Historia, unde se încheie ziua de sâmbătă în aceeaşi atmosferă cu muzică şi dans.

 „Cehii din Banat sunt muncitori harnici, care ştiu să se şi distreze frumos. Ei iubesc România, ţara lor, dar şi ţara strămoşilor lor, Cehia. Minoritatea cehă din Banat reprezintă un liant important între ţările noastre.“, a declarat domnul ambasador al Republicii Cehe la Bucuresti, Jiří Šitler. Preşedintele filialei din Gârnic a Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din Romania, Josef Bouda, adăuga: „Abia aşteptăm să venim la Bucureşti să arătam cultura cehilor din Banat, de care suntem mândri.”

Persoana de contact:  Petra Dobruská, tel. 0732 429 826 , e-mail: bucharest@embassy.mzv.cz.
Pentru mai multe informatii despre minoritatea ceha si evenimentul, accesati :

Informaţii suplimentare:

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” 
Telefon: 021.317.91.03/178, 143



PROGRAM – ZILELE CEHILOR DIN BANAT - 10.5.2013 - 12.5.2013


VINERI  10.05.2013

20.00 / Centrul Ceh, filme documentare

Jana ŠevčíkováPiemule (1984, 42 min)
Piemule este un eseu documentar poetic despre minoritatea cehă din Banat. A fost turnat în anii 1981–1983, în epoca lui Ceauşescu. Regizoarea Jana Ševčíková a urmărit viaţa cehilor din Ravensca, unul dintre cele şase sate bănăţene încă locuite de cehi. Filmul prezintă cultura, limba, religia şi principiile morale ale acestei enclave mici şi izolate.

Ivo Bytřičan -The Wind That Broke the Land (2012, 26 min)
Ivo Bystřičan este un regizor tânăr, care a încercat să înregistreze schimbările într-un sat cehesc din Banat dupa ce au fost construite eoliene în apropierea satului. Reconstrucţia documentară urmăreşte împrejurările construirii parcului eolian şi influenţa lui la subzistenţa agricolă şi turistică a locuitorilor.

SÂMBATĂ 11.05.2013

11.00 - 16.30 Muzeul Satului
Sâmbătă şi duminică la Muzeul Satului vor susţine un spectacol câteva ansambluri tradiţionale de muzică şi dans. Timp de aproape două secole, cehii din România şi-au păstrat nealterate limba, tradiţiile şi religia. De asemenea, lângă scena principală veţi găsi demonstraţii ale meşteşugarilor şi gospodinelor din comunitatea cehă.

Formaţia instrumentală ,,Bohemia” / SA 11.00- 11.30, 16.00 - 16.30 / DU 12.00 – 12.30
Existenţa unei formaţii instrumentale este o tradiţie în satul cehesc Gîrnic; prima s-a format între anii 1856-1881, sub îndrumarea primului învăţător din sat, iar alta foarte numeroasă a existat în perioada interbelică. Pe lângă acestea, existau multe persoane care ştiau să cânte la un instrument muzical. În anul 1981 un grup de tineri înfiinţează o formaţie pe care o denumesc ,,Bohemia” care este activă şi astăzi. Aceasta cântă în special muzică tradiţională cehă, dar nu ocoleşte nici alte genuri muzicale şi nici folclorul românesc. Liderii trupei sunt fraţii Václav şi Josef Piečka şi trupa cântă la trompetă, tenorsaxofon, acordeon şi pian. Formaţia „Bohemia” nu cântă doar în satul ei, având şi numeroase deplasări în Serbia sau Republica Cehă. În Serbia a înregistrat şi primul ei album.

Ansamblul de dansuri ,,Bohemia,, / SA 11.30 – 11.50, 13.00 – 13.20 / DU 12.30 – 12.50, 14.00-14.20
Încă din perioada comunistă a existat o „Formaţie mixtă de dansuri populare cehe”, care a participat la multe festivaluri şi acţiuni din acea perioadă. Astăzi, urmaşii acestei formaţii au adoptat denumirea de ansamblul de dansuri ”Bohemia” şi are două grupe, una a elevilor şcolii din localitate şi una a tinerilor care activează în cadrul Casei culturale ”Petr Glaser”  din satul cehesc Gîrnic. În ultimii 20 de ani, formaţia instrumentală şi cea de dansuri  „Bohemia” au participat anual la numeroase evenimente culturale atât din ţară cât şi în Republică Cehă şi Serbia.

Acordeonistul Mašek insoţit de femei din Corul Bisericii Catolice
SA 13.30 – 14.00 / DU 14.30 – 15.00
Încă de la construirea bisericii catolice, în anul 1857, slujbele religioase erau însoţite de cântecele corului de amatori alcătuit în special din femeile satului, cor care activează şi în zilele noastre. Acesta are în componenţă femei şi bărbaţi cu abilităţi vocale şi un organist. Aceştia au participat în ultimii ani la festivalul corurilor bisericeşti din localităţile unde există enoriaşi de etnie cehă.

Corul baptist şi orchestra de mandoline din Sf. Elena
SA 12.00 - 12.50, 15.00 – 15.50 / DU 13.00 - 13.50
Mai multe informaţii despre Corul baptist găsiţi mai jos.
Meşteşugari:

Štěpán Benedikt este un recunoscut sculptor în lem care provine din Eibenthal. A lucrat în minele de azbest şi a început să se ocupe de sculptura în lemn după moartea soţiei sale. A început cu obiecte decorative pentru gospodărie, cum sunt floricele, capete de păsări sau de căprioare cu coarne, dansatoare. A continuat cu îngeri şi medalioane de atârnat cu motive religioase, ajungând până la opere complicate cu tematică religioasă, cum sunt Pieta, Isus învingător etc. Un capitol independent din creaţia domnului Benedikt o formează betlemurile – scene figurative care ilustrează naşterea lui Isus, foarte tipice pentru folclorul cehesc al Crăciunului. Operele lui Benedikt sunt componente ale decoraţiunii bisericii din Eibenthal, iar una dintre operele lui plastice a fost inclusă în colecţia Muzeului Naţional din Praga.

Jan Jágr din Eibenthal a lucrat iniţial la minele de antracit din Baia Nouă, dar încă din tinereţe s-a ocupat de tematica rotăritului pe care a preluat-o de la bunicul său. Este ultimul rotar din satele ceheşti din Banat şi, în afară de aceasta, crează jucării şi suveniruri, ca de pildă miniaturi fidele de căruţe mici sau roţi de tors, dar reuşeşte să fabrice şi o căruţă mare şi adevărată. Din păcate, nu are succesori din rândul tinerilor care să înveţe această meserie de la el.

 Productia de jucarii:
Producţia de jucării şi obiecte decorative din lână de oaie şi materiale textile este unul dintre proiectele cu scopul să îi ajute pe localnici să obţină măcar o parte din mijloacele financiare necesare subzistenţei. Proiectul care a început în anul 2008 este organizat şi asigurat de Lucia Jakubů în colaborare cu filiala din Brno a organizaţiei YWCA. Partea cehă furnizează materiale, maşinile de cusut şi asigură şcolarizarea croitoreselor şi desfacerea produselor în Republica Cehă. Scopul a fost însă acela ca femeile din Banat care se ocupă de producerea jucăriilor din materiale textile, să-şi câştige cu timpul independenţă în producerea şi desfacerea lor. Unele dintre ele s-au dovedit a fi artiste plastice talentate, ca de pildă Augustina Pospíšilová din Eibenthal, care inventează şi crează modele noi.

14.00 / Muzeul Satalui, sala Henry H. Stahl / vernisaj / Pavel Hroch  “Cehii din Banat”

Expoziţia de fotografii alb-negru din satele ceheşti din Banat. La vernisaj vor cânta muzicienii din satele ceheşti din Banat şi nu va lipsi nici berea cehească. Expoziţia va fi deschisă până la 5.6.2013. Fotograf şi traducător, liber profesionist Pavel Hroch (1967) a absolvit secţia de traduceri-translaţie în domeniul limba rusă şi limba spaniolă la Facultatea de Filologie a Universităţii Caroline. A fotografiat în Mexic, Rusia, Kazahstan, Spania, Slovacia şi minoritatea cehă din Banatul românesc. În anul 2002 a editat o publicaţie cu fotografii despre cehii din Banat, numita „In Valahia râmânem“ (We live in Wallachia).

19.00 / Corul baptist şi orchestra de mandoline din Sf. Elena / Biserica Anglicana
La biserica anglicană vor prezenta un concert corul şi orchestra de mandoline, cu o tradiţie de aproape o sută de ani, a bisericii baptiste din Sfânta Elena.

Corul baptist din Sf. Elena a fost creat în jurul anului 1923. Practic corul cântă la slujbele religioase numai imnuri de preaslăvire a Domnului, iar apariţiile lui publice, în afara bisericii sunt o mare exceptie. Cu toate acestea, uneori participă şi la evenimente culturale, unde interpretează exclusiv cântece religioase.

20.30 / Pasaj Universitate /
dernisaj / Ivo Dokoupil  “Peisajul şi Oamenii”
Expoziţia fotografului şi coordonatorului proiectului de dezvoltare a turismului în România în zona satelor ceheşti din Banat, Ivo Dokoupil, documentează viaţa oamenilor din şase sate locuite de cehi în zona Clisurii Dunării între anii 2000 şi 2012. Ivo Dokoupil a petrecut atât de mult timp în satele din Banat încât acestea au devenit pentru el  a doua casă. De-a lungul timpului a cunoscut foarte mulţi oameni interesanţi din aceste sate şi a făcut mii de fotografii la nunţi, hramuri, lăsata secului, baluri şi în timpul muncilor câmpului. 

21.00 / Defilare prin Centrul Vechi
Defilarea cehilor din Banat va pleca de la Pasajul Universitate prin Centrul Vechi până la restaurantul La Historia. Muzica, dansul şi costumele tradiţionale nu vor lipsi!

21.30 / Restaurant – La Historia
Seara de sâmbătă se încheie la restaurantul La Historia cu ansamblul Bohemia! O seară plină de veselie cu bere cehească!


DUMINICĂ 12.05.2013
12.00 – 15.00 / Muzeul Satului

Ansambluri de muzică şi de dans tradiţional, degustare de mâncare tradiţională, produse meşteşugăreşti.