10.11.2015

"Pictura murală maramureşeană. Meşteri zugravi şi interferenţe stilistice", autor Anca Bratu, lansare de carte, 14 noiembrie




        Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, ora 11:30 vă aşteptăm la lansarea cărţii ”Pictura murală maramureşeană. Meşteri zugravi şi interferenţe stilistice” autor Anca Bratu, ediţia a doua, îngrijită şi adnotată de Ana Bârcă, fotografii Dan Dinescu, Editura ACS 2015, în sala "Gheorghe Focşa", Şos. Kiseleff nr. 28.
        Acest titlu este al doilea lansat de Editura ACS în această toamnă, după „Piatra în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate”, autor Iulian Olteanu. Titlul completează Colecția Monografii a editurii alături de cărțile Oanei Marinache ”Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București”, ”Reședințele Știrbey din București si Buftea. Arhitectura și decorația interioară” ori ”Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” – care a obținut anul acesta premiul ”Cea mai bună carte a anului” - secțiunea ”Carte de popularizare” la Gala Bun de Tipar.
        „Pictura murală maramureșeană. Meșteri zugravi și interferențe stilistice”, autor Anca Bratu, este la a doua ediție, după prima publicare în 1982 de către Editura Meridiane. Ediția a doua este îngrijită și adnotată de  istoricul de artă Ana Bârcă,  pentru reperele iconografice identificate ca urmare a procesului de conservare-restaurare desfășurat în ultimii ani la monumentele incluse. Lucrarea este completată cu date referitoare la arhitectura bisericilor de lemn din Maramureș, ”o schiță de geografie culturală” și rezultate ale restaurării picturii interioare.
În dorința de a susține reeditarea cărții, mai mulți specialiști de referință au scris câteva cuvinte din care prezentăm o selecție:
”Au trecut câteva decenii de la publicarea excelentei monografii a doamnei Anca Pop Bratu, dedicată Picturii murale maramureșene. Între timp, acest capitol de veche artă românească, de artă țărănească autentică, a primit suprema consacrare, prin înscrierea bisericilor de lemn din Maramureș, în prestigioasa Listă a patrimoniului UNESCO.
A pune din nou în lumină admirabila lume a picturii maramureșene din tot secolul al XVIII-lea și după anul 1800 este un demers intelectual și editorial de cel mai înalt nivel.” A afirmat academician  Răzvan Theodorescu
 ”Bisericile de lemn din Maramureş, ca şi cele din alte zone din Transilvania (Munţii Apuseni, Haţeg)  s-au aflat în atenţia istoricilor de artă încă de la începutul secolului trecut. Pictura murală  ca şi cea de icoane pe lemn sau pe sticlă a fost cercetată şi publicată numai după 1960. O contribuţie esenţială revine lucrării cercetătoarei Anca Pop Bratu, specialist în pictură medievală, coautor la Repetoriul picturii murale medievale din România, cu un doctorat la Paris, ce aduce contribuţii originale în probleme de iconografie medievală.
Lucrarea Ancăi Bratu a constituit o temeinică punere în valoare a artei maramureşene, iar lucrările publicate mai recent, albume sau monografii, au confirmat contribuţia sa completând-o  doar într-o mică măsură.” Susține prof.univ.dr. Corina Popa, istoric de artă
          ”Această carte rămâne unică în peisajul literaturii de specialitate de la noi prin prezentarea programelor iconografice integrale ale picturilor din bisericile maramureşene supuse analizei (reconstituire grafică şi comentarii) şi prin demonstrarea modului în care zugravii, care se desprind din tradiţia quasianonimatului medieval, semnându-şi opera, se revendică fie de la filonul post-bizantin, fie se raliază stilului baroc occidental, ori încearcă o combinare a celor două direcţii de abordare a picturii sacre din interiorul acestor lăcaşe de cult.
Reeditarea acestei cărți este un autentic act de cultură, original și necesar cercetării de azi și de mâine în domeniu.” Apreciază prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, istoric de artă, Expert Monumente Istorice 
       Această ediției, a doua a cărții, are 392 pagini color, conține programe iconografice de la cele mai importante monumente cu pictură murală, imagini de ansamblu și detalii ale picturilor, imagini de atmosferă – peisaje, obiceiuri, tradiții – realizate de cunoscutul fotograf Dan Dinescu. În plus, două rezumate, în limba engleză (traducere Iulia Anania) și în limba franceză (traducere Radu Crețeanu) oferă suport de informație scrisă vorbitorilor străini.
         Cartea este un excelent instrument de lucru pentru specialiști dar se adresează totodată și publicului larg, iubitor de patrimoniu – prin programele iconografice care ajută la înțelegerea picturilor aflate în monumente, prin introducerea cititorului în atmosfera locului, printr-un limbaj clar, ușor de înțeles și deosebit de plăcut.

Parteneri proiect: Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Muzeul Maramureșan – Sighetu Marmației
Proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mai multe detalii pe www.acs.org.ro