22.12.2015

Expoziția „Pași spre Lumină”, Galeria Orizont, 23 decembrie



AFAPRR a UAP din România în parteneriat cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" și Muzeul Național al Harților și Cărții Vechi vă invită  miercuri, 23 decembrie 2015, orele 17.00, Galeria Orizont la vernisajul expoziţiei Pași spre Lumină.

 AFAPRR are în tradiția sa, de peste 20 de ani, ca filială a uniunii, să organizeze în perioadele cele mai importante din viața sacră a comunităților din țara noastră, si anume la cumpăna dintre ani și la începutul primăverii, ample expoziții în care restauratorii și creatorii de artă sacră să își prezinte operele realizate.

Expoziția de la sfârșitul acestui an reia o tradiție mai veche întreruptă datorită perioadelor de criză pe care le-au suferit artiștii plastici religioși și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.

Tematica expoziției așa după cum reiese și din titlu dorește să afirme importanța artei sacre, artă ce este menită să lumineze această lume care este cuprinsă din nou de tenebre pe care aproape că le uitasem și să reliefeze importanța actului de restaurare deoarece redă lumina pierdută operelor și monumentelor ce s-au deteriorat în decursul vremii.
Efortul de restaurare și creația de artă sacră, deopotrivă reușesc să facă importanți Pași spre Lumină, lucru ce poate lesne fi regăsit într-un astfel de demers expozițional. Deosebit de dificil de realizat de altfel, datorită complexității operațiunilor de restaurare ce sunt prezentate și trebuie explicitate unui public îndeobște profan și datorită reticențelor și prejudecăților colegilor de breasla față de creatorii de artă sacră.

Pași spre Lumină își propune să readucă în peisajul expozițional bucureștean din perioada sărbătorilor de iarnă un altfel de expoziție, nu doar omagială și oportună ci, marcând însemnătatea și diferențierea calitativă a artiștilor plastici religioși față de pleiada de iconari și pictori pseudoecleziali ce împânzește în această perioadă mai toate simezele.
Totodată dorim să prezentăm și rezultatele extraordinare obținute de către colegi restauratori în decursul ultimilor ani la restaurarea unor importante monumente și componente artistice.

Motto-ul expozitiei este un citat din Apostolul Luca, protectorul artistilor si al restauratorilor de arta: Ia seama, dar, ca lumina care este in tine sa nu fie intuneric! Luca 11:35.

La vernisaj va lua cuvântul doamna dr. Vivian DRAGOMIR, director de patrimoniu la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și va prezenta criticul de artă Roxana PĂSCULESCU.

Vor fi invitați membri AFAPRR cât și alți membri ai UAP din România ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.

Curatorii expoziției sunt Cristian OLTEANU și Florin-Ionuț FILIP.

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454 - www.afaprr.ro.