21.02.2016

De Mărţişor. Târg cu tâlc..., 22 februarie - 8 martie



Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează între 22 februarie – 8 martie 2016 târgul „De Mărţişor. Târg cu tâlc...”, eveniment aflat sub egida proiectului cultural Anotimpuri la Muzeul Satului: Primăvara. Sărbătorile tinereţii. Vizitatorii sunt poftiți să aleagă pentru cei dragi mărţişoare, atât tradiţionale, creaţie a meşterilor populari, cât şi mărțișoare realizate cu multă imaginaţie de artişti plastici. 

Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros, oferit şi purtat ca atare la 1 Martie sau despre mărţişorul de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor, fete şi băieţi. El se purta la început legat la mână, iar mai târziu în piept sau la gât. Se credea că cei ce-l purtau erau, astfel, feriţi de boli şi de deochi, erau sănătoşi, bogaţi şi norocoşi.

Astăzi sărbătoarea Mărţişorului este legată de obiceiul dăruirii, la început de primavară, în luna ce-i poartă numele, a unui obiect artizanal prins de un şnur din două fire răsucite, colorate alb şi roşu ce se poartă agăţat în piept una sau mai multe zile de către fete şi femei.


Programul târgului este de la 9.00 la 17.00.