20.02.2013

Fotografii expoziţie Adina Nanu "Ce povesteşte portul popular românesc"







“Ce povesteste portul popular românesc” este titlul celei de a 15-a expoziţii a doamnei Adinei Nanu, deschisă la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” în perioada Decembrie 2012 - 17 Februarie 2013, reunind costume şi piese din colecţia familiei, cât şi unele piese oferite de prieteni.  
În această nouă viziune expoziţională sunt explicate aspectele infinit variate ale portului românesc, înscrise într-un tipar unitar, specific ţării noastre. Este urmărit drumul veşmintelor de la sat, confecţionate din pânză şi lână, la cele purtate la curtea regală, din mătase cu fir de aur şi înapoi la hainele de sărbătoare din satele româneşti.
Sunt prezentate si câteva studii de caz şi ipoteze de lucru, de pildă asimilarea în costumul pădurencelor a vestimentaţiei de epocă a doamnelor nobile de la Castelul Huniazilor, secolul al XV-lea sau influenţa vestiementaţiei central- europene şi scoţiene în croiul gacilor din Oaş (pantaloni-fustă) cu trimiteri spre croiul kilt-ului scoţian din secolul al XVII-lea (influenţe transmise prin Olanda, Franţa sau Austria).
La organizarea expoziţiei “Ce povesteste portul popular românesc” au participat membrii familiei doamnei Adina Nanu: fiica acesteia, Unda Pop - prof. univ. dr. UNA, Ana Stanciu - dr. asistent universitar la UNATC şi Iosif Oprescu - lector univ. dr. la UNA.