07.08.2013

Atelier de creaţie cu Grigore Leşe, în cadrul proiectului intercultural Roots Revival Romania



         În cadrul acestui proiect, şapte muzicieni din şapte ţări vor participa timp de şapte zile la un atelier de creaţie în Maramureş, pentru a intra în contact cu tradiţiile şi cultura zonei. În urma acestui atelier, muzicienii – care nu s-au întâlnit până la venirea în România – vor susţine un concert la Săpânţa, pe 16 august 2013 în cadrul festivalului „Stan Ioan Pătraş”, organizat de Primăria din Săpânţa în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism, precum şi un concert la Bucureşti, în data de 19 august 2013 la Teatrul Grădina de Vară din Parcul Herăstrău, interpretând muzică inspirată de şederea lor în Maramureş.

În data de 9 august 2013, cei şapte muzicieni vor lua parte la atelierul de creaţie realizat de domnul prof. dr. Grigore Leşe la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", privind importanţa şi scopul muzicii tradiţionale, urmat de conferinţa de presă pentru promovarea proiectului.

Atelierul susţinut de domnul Grigore Leşe are ca obiective prezentarea rădăcinilor comune ale popoarelor şi muzica tradiţională din România.


Roots Revival Romania
8-16 august 2013, Maramureș - 19 august 2013, București

   Asociația Interculturală de Tradiții propune Roots Revival Romania, un eveniment în care muzica tradițională din Maramureș și traiul localnicilor devin surse de inspirație pentru un grup de muzicieni străini.

Cu sprijinul ambasadelor statelor respective, șapte muzicieni din șapte țări, pasionați de păstrarea și promovarea muzicii tradiționale, sunt invitați la un atelier de creație de șapte zile în Maramureș.
Aceștia se vor întâlni pentru prima dată în România și vor călători împreună până în Maramureș. Vor avea la dispoziție o săptămână în care să exploreze traiul la țară, să cunoască muzicienii locali, oamenii, obiceiurile și să-și găsească inspirația în diverse aspecte ale vieții din Maramureș. În acest timp, participanții vor putea să transpună experiențele lor în muzică, improvizând împreună.

La sfârșitul săptămânii de studiu, muzicienii vor împărtăși rezultatul sesiunilor de improvizație pe scena festivalului „Stan Ioan Pătraș”, organizat de Primăria din Săpânța în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism, în perioada 15-16 august 2013. Concertul Roots Revival Romania va avea loc pe data de 16 august. Același concert va fi prezentat la București, pe data de 19 august, înainte de plecarea muzicienilor străini.

Ideea proiectului a apărut în edițiile 2010-2012 ale festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, derulat la Săpânța și în Țara Lăpuș. Muzicienii străini participanți au fost impresionați de tradițiile și atmosfera din Maramureș și au participat la sesiuni de improvizație în afara programului festivalului. Mixajul muzical rezultat din aceste improvizații spontane a fost unul autentic și profund, izvorât din întâlnirea spirituală a muzicienilor cu valorile și tradițiile străvechi românești. Aceste câteva momente au scos la iveală, pe de o parte, puternica sursă de inspirație a Maramureșului, impactul asupra artiștilor, iar pe de altă parte faptul că improvizația este cea mai directă și autentică expresie a unui artist, a culturii pe care o reprezintă.

Noi considerăm că toate culturile au rădăcini similare, izvorâte din nevoia oamenilor de a fi în armonie cu natura, cu sinele, cu definiția data Creatorului. Conceptul aflat la baza acestui demers artistic este drumul, călătoria de descoperire a rădăcinilor. Tradițiile pot fi explorate doar călătorind acolo unde ele sunt încă vii, pentru că nu pot fi transferate în oraș sau pe scenă. Iar Maramureșul este locul ideal pentru o astfel de explorare. La finalul acestei călătorii, vor rămâne mărturie documentarele video și foto.

Unul dintre principalele obiective ale acestui eveniment este explorarea legăturii dintre muzicile tradiționale și ritualurile care le inspiră. Muzica tradițională nu a fost niciodată pe deplin înțeleasă în ceea ce privește rolul său terapeutic și contribuția ei funcțională, fiind privită în special ca o formă de divertisment. Muzica tradițională are însă un rol funcțional în societate. Ea este inspirată de ritualuri, iar atunci când muzicienii tradiționali se îndepărtează de ritualuri, muzica suferă și este înlocuită de o competiție pentru performanțe tehnice.

Însă tradițiile, inclusiv muzica tradițională, sunt supuse multor presiuni, atât în România, cât și în restul lumii. Acest proiect dorește să-i sprijine pe maramureșeni în păstrarea moștenirii lor culturale, arătându-le prețuire și recunoaștere pentru valoarea tradițiilor transmise de generații.

Roots Revival Romania - Concept propus de Mehdi Aminian și dezvoltat de Asociația Interculturală de Tradiții, inițiatoarea Festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.



Niciun comentariu: