30.08.2013

Festivalul Tarafuri şi fanfare la Muzeul Satului, 31 august - 1 septembrie 2013



Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează sâmbătă, 31 august şi duminică, 1 septembrie 2013, de la orele 15:00, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare.  
          Apărute în urmă cu sute de ani, din plămada ţărănească, aceste bijuterii ale muzicii româneşti au fost transmise prin viu grai, de la o generaţie la alta, şi impresionează auditoriul până la lacrimi. Vor demonstra acest lucru: nea Costină, lăutaru' din Cezieni (Olt), taraful din Goicea (Dolj), Fanfara din Dârvari (Mehedinţi), muzicanţi şi horitori din Maramureşul Voievodal, o fanfară din Bucovina, comunitatea din Vinerea (Alba), Taraful Gorjului, taraful din Soporu de Câmpie (Cluj), fanfara din Lăpuşnicu Mare (Caraş Severin) şi taraful din Ianca (Olt).
          “Horile de azi urzesc horile îmbătrânite. Ele sunt schimbătoare şi nu sunt împietrite pe veşnicie. Sunt vremelnice, trecătoare. Horile se tărăgănează şi răsar în noi când nu ne aşteptăm. Sunt ca un curcubeu, se arată şi dispar. Câteodată horile fug din teritoriile cu oameni dornici de putere şi se ascund în locurile unde lumea mai trăieşte şi simte dimensiunea magică a vieţii. Din horile îmbătrânite mai rămân numai semne imprecise, încâlcituri, şi trăim cu impresia că redau adevărul. Dar de fapt, horile sunt înnoite, şlefuite, transfigurate şi pot apărea sluţite şi contrafăcute. Ce face horitorul de astăzi? Caută, investighează, dar nu se luminează. Cercetările  sunt amănunte legate de horile îmbătrânite, pe care le adaugă la invenţiile, fanteziile şi iluziile lui. Horitorii tineri sunt deseori excentrici, indiscreţi iar repertoriul lor nu este o reprezentare a soartei, a destinului lor. Din păcate au o neputinţă de a înţelege. Nu au viziune, gândire, intuiţie.
Cum pot trăi şi dăinui horile? Horitorul trebuie să fie trăitor, să împlinească horea, şi asta ţine de înzestrare, dibăcie, vocaţie şi de un dar excepţional. Pentru asta, horitorul nu se poate înstrăina de oameni şi de obârşia unde a văzut lumina zilei. Până la noi există un şirag fragmentar de hori. Horile se cuibăresc în noi şi apoi, cu vremea, se împrăştie. Haideţi să le ascultăm în ultima zi de vară şi prima zi de toamnă, în Muzeul de la Şosea, într-un proiect marca Mişcarea de Rezistenţă”, îndeamnă muzicianul Grigore Leşe, amfitrionul manifestării.
          Sâmbãtã, 31 august, în prima zi a Festivalului Tarafuri şi Fanfare, iubitorii de frumos vor putea asculta cântări din lada de zestre prin măiestria unor iscusiţi rapsozi:  Nea Costină lautaru din Cezieni, Taraful din Goicea, Taraful din Ianca, muzicanţi şi horitori din Maramureş, Fanfara din Lăpuşnicu Mare,  o fanfară din Bucovina, în timp ce, duminicã, 1 septembrie, iubitorii de cântece autentice se vor bucura şi de prezenţa altor rapsozi fără egal respectiv Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea, Fanfara din Lăpuşnicu Mare, Fanfara din Dârvari, Taraful din Soporu de Câmpie, muzicanţi şi horitori din Maramureş.
          Prin lumea conturată de ei, spectatorii vor putea observa că au mai rămas lucruri adevărate prin satele noastre. Puţine, ce-i drept, dar ilustrative pentru  imaginaţia, creativitatea, puterea de improvizaţie, ce definesc personalitatea şi individualizează comportamentul  ţăranului român.
          Festivalul Tarafuri şi fanfare se află la ediţia a VIII-a şi a fost selectat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul concursului de proiecte culturale, desfăşurat la începutul anului 2013, fiind clasat pe locul I la aria Patrimoniu imaterial, fiind, aşadar, un proiect cultural finanţat de AFCN. 



Participanţi Festivalul Tarafuri şi fanfare 2013

31 august 2013

1. Nea Costina, lautaru din Cezieni
2. Taraful din Goicea
3. Taraful din Ianca
4. Muzicanti si horitori din Maramures
5. Fanfara din Lapusnicu Mare
6. Fanfara din Bucovina

1 septembrie 2013
1. Taraful Gorjului
2. Comunitatea din Vinerea
3. Fanfara din Lapusnicu Mare
4. Fanfara din Darvari
5. Taraful din Soporu de campie
6. Muzicanti si horitori din Maramures