Când vii la Muzeul Satului, te întâmpină încă de la intrare, o cohortă de pisici. Care albă, care neagră, gri sau castaniu, cu pete sau fără pete. Mici, mari, pui sau adulţi, pline de voioşie şi cu chef de joacă. Donăm cui vrea, ştiţi, nu? Numai să veniţi să le luaţi şi să le iubiţi.Ei...dar, pe lângă pisici, noi mai avem ceva printre casele din muzeu. Grădini pline, pline de legume!Graţie programului iniţiat de Asociaţia Bio România, în parteneriat cu Asociaţia Şcoala pentru Sănătate, acela ca Muzeul Satului să aibă grădini bio, iată că, acum, în mijlocul verii, muzeul este plin de grădini bio şi, cel mai important, de legume bio.Pentru că sunt atât de frumoase şi sănătoase, ne-am gândit că ar fi o ocazie pentru noi, dar şi pentru voi, cititorii şi vizitatorii muzeului, să vedeţi şi să citiţi despre legumele ce se găsesc aici. Astfel că, ne-am propus ca în fiecare zi, să povestim puţin despre o legumă şi să postăm fotografii. Astăzi, invitata de onoare este ROŞIA!
Roşia sau pătlăgica roşie
Roşia este o plantă originară din sudul America de Nord şi nordul Americii
de Sud, fiind cultivată iniţial în grădinile aztecilor iar acum, practic în
orice colţ al lumii.Este una dintre cele mai folosite legume în alimentaţia oamenilor, ocupând
locul al doilea după cartof. Roşiile conţin peste 90 % apă, uşor asimilabilă de către corpul uman, apă
plină de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe nutritive.Cele mai importante vitamine sunt: vitamina A (foarte utilă în procesele
endocrine şi pentru ochi), complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6 – ce
protejează sistemul nervos, osos şi metabolismul), vitamina E (denumită
vitamina fertilităţii şi a tinereţii) şi vitamina K (importantă în sinteza
anumitor elemente din sânge). Pe lângă aceste vitamine, roşiile conţin fosfor,
fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, necesari
proceselor ce se defăşoară în sistemul digestiv.Ca şi în cazul multor plante folosite iniţial ca plante de leac, roşia s-a
transformat într-o legumă folosită în aproape orice preparat realizat de
gospodine. Totuşi, pe lângă gustul bun şi răcoritor, roşia are şi câteva
calităţi importante în medicină.
Astfel:
-
procesate la cald
şi transformate în diverse preparate (suc de roşii, bulion, roşii în suc
propriu dar şi alt tip de conserve), roşiile conţin de şase ori mai mult licopen (pigment ce-i dă culoarea roşie, având un rol
antioxidant mai puternic decât vitamina C) decât în stare crudă,
-
previne
deteriorarea ADN-ului, deoarece conţine foarte mulţi antioxidanţi, ajutând de
asemenea în prevenirea şi în bolile arteroscleroză şi diabet, precum şi încetinirea
înaintării în vârstă,
-
consumul roşiilor
reduce riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer, cum ar fi: pulmonar, de
stomac, de prostată,
-
de asemenea,
consumul roşiilor reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, conţinând, pe lângă
antioxidanţi, şi substanţe nutritive, cum ar fi: niacina, acidul folic şi
vitamina B6,
-
protejează
împotriva trombozelor, tabagismului, reumatismului,
-
ajută în: calculi
renali, infecţii urinare şi renale, digestie leneşă, hiperaciditate gastrică,
intoxicaţii cronice, nefrită, acnee, previne apariţia coşurilor, punctelor
negre la tenul gras, eczeme, înţepături de insecte.
Cu toate aceste minuni pe care le face roşia, are şi
contraindicaţii şi trebuie să ai foarte mare grijă atunci când ai colită de
fermentaţie şi gastrită hiperacidă.