13.08.2013

Grădina Bio a copiilor - Roşia


                       



      Când vii la Muzeul Satului, te întâmpină încă de la intrare, o cohortă de pisici. Care albă, care neagră, gri sau castaniu, cu pete sau fără pete. Mici, mari, pui sau adulţi, pline de voioşie şi cu chef de joacă. Donăm cui vrea, ştiţi, nu? Numai să veniţi să le luaţi şi să le iubiţi.Ei...dar, pe lângă pisici, noi mai avem ceva printre casele din muzeu. Grădini pline, pline de legume!Graţie programului iniţiat de Asociaţia Bio România, în parteneriat cu Asociaţia Şcoala pentru Sănătate, acela ca Muzeul Satului să aibă grădini bio, iată că, acum, în mijlocul verii, muzeul este plin de grădini bio şi, cel mai important, de legume bio.Pentru că sunt atât de frumoase şi sănătoase, ne-am gândit că ar fi o ocazie pentru noi, dar şi pentru voi, cititorii şi vizitatorii muzeului, să vedeţi şi să citiţi despre legumele ce se găsesc aici. Astfel că, ne-am propus ca în fiecare zi, să povestim puţin despre o legumă şi să postăm fotografii. Astăzi, invitata de onoare este ROŞIA!





Roşia sau pătlăgica roşie

 Roşia este o plantă originară din sudul America de Nord şi nordul Americii de Sud, fiind cultivată iniţial în grădinile aztecilor iar acum, practic în orice colţ al lumii.Este una dintre cele mai folosite legume în alimentaţia oamenilor, ocupând locul al doilea după cartof. Roşiile conţin peste 90 % apă, uşor asimilabilă de către corpul uman, apă plină de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe nutritive.Cele mai importante vitamine sunt: vitamina A (foarte utilă în procesele endocrine şi pentru ochi), complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6 – ce protejează sistemul nervos, osos şi metabolismul), vitamina E (denumită vitamina fertilităţii şi a tinereţii) şi vitamina K (importantă în sinteza 
anumitor elemente din sânge). Pe lângă aceste vitamine, roşiile conţin fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, necesari proceselor ce se defăşoară în sistemul digestiv.Ca şi în cazul multor plante folosite iniţial ca plante de leac, roşia s-a transformat într-o legumă folosită în aproape orice preparat realizat de gospodine. Totuşi, pe lângă gustul bun şi răcoritor, roşia are şi câteva calităţi importante în medicină.

Astfel:

-          procesate la cald şi transformate în diverse preparate (suc de roşii, bulion, roşii în suc propriu dar şi alt tip de conserve), roşiile conţin de şase ori mai mult licopen (pigment ce-i dă culoarea roşie, având un rol antioxidant mai puternic decât vitamina C) decât în stare crudă,
-          previne deteriorarea ADN-ului, deoarece conţine foarte mulţi antioxidanţi, ajutând de asemenea în prevenirea şi în bolile arteroscleroză şi diabet, precum şi încetinirea înaintării în vârstă,
-          consumul roşiilor reduce riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer, cum ar fi: pulmonar, de stomac, de prostată,
-          de asemenea, consumul roşiilor reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, conţinând, pe lângă antioxidanţi, şi substanţe nutritive, cum ar fi: niacina, acidul folic şi vitamina B6,
-          protejează împotriva trombozelor, tabagismului, reumatismului,
-          ajută în: calculi renali, infecţii urinare şi renale, digestie leneşă, hiperaciditate gastrică, intoxicaţii cronice, nefrită, acnee, previne apariţia coşurilor, punctelor negre la tenul gras, eczeme, înţepături de insecte.
 Cu toate aceste minuni pe care le face roşia, are şi contraindicaţii şi trebuie să ai foarte mare grijă atunci când ai colită de fermentaţie şi gastrită hiperacidă.