Originar din America
Centrală şi de Sud, ardeiul se găseşte, în general, sub patru feluri: ardei
iute, ardei gras, ardei capia şi gogşar. Numai în Mexic sunt peste 140 de
tipuri de ardei iute.
Cum îi găsim? Verzi, galbeni, roşii, portocalii,
vineţii...depinde de zona de provenienţă. Ce gust au? Fantastic! Dulceag,
crocant, aromat, parfumat, răcoros.
Considerat de mulţi o simplă legumă, banală...ce ocupă locul degeaba în
frigider (asta dacă apucă să ajungă în vreunul), ardeiul are câteva proprietăţi
curative, protejând organismul şi ferindu-l de diferite boli. În ultima vreme,
a ajuns regele dietelor. De ce?
Pentru că...este una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina
C şi A, vitamina K, fibre, minerale. Ca să menţionăm pe scurt, iată-le:
- vitamina A – protejează vederea şi ţine la distanţă infecţiile ce pot
afecta corpul,
- vitamina C – ajută la reducerea şanselor de apariţie a tumorilor, scade
riscul de apariţie al cataractei, asigurând, de asemenea, elasticitatea şi
fermitatea pielii,
-vitamina B6 şi Magneziu – sunt vitale pentru activitatea cerebrală şi
sistemul imunitar, au efect diuretic, ajutând astfel la eliminarea toxinelor,
previn balonarea şi ajută la menţinerea în limite normale a tensiunii,
- betacaroten – un antioxidant ce se găseşte mai ales în morcovi, protejează
eficient corpul femeilor împotriva cancerului la sân,
- licopen – ajută la scăderea riscurilor de apariţie e diferitelor tipuri de
cancer, cum ar fi cancerul ovarian, de prostată sau pancreatic,
- luteină şi zeaxantină – substanţe ce împiedică sau reduc apariţia
tulburărilor de vedere.
Apoi, are un număr foarte scăzut de calorii şi, servit alături de alte
legume, crude sau gătite cât mai simplu, eventual la aburi, ajută la menţinerea
greutăţii dar şi a scăderii ei, în caz de surplus.
Concluzia?
Consumaţi cât mai mulţi ardei graşi.