14.08.2013

Grădina bio a copiilor - Ardeiul gras


Originar din America Centrală şi de Sud, ardeiul se găseşte, în general, sub patru feluri: ardei iute, ardei gras, ardei capia şi gogşar. Numai în Mexic sunt peste 140 de tipuri de ardei iute.

Cum îi găsim? Verzi, galbeni, roşii, portocalii, vineţii...depinde de zona de provenienţă. Ce gust au? Fantastic! Dulceag, crocant, aromat, parfumat, răcoros.

Considerat de mulţi o simplă legumă, banală...ce ocupă locul degeaba în frigider (asta dacă apucă să ajungă în vreunul), ardeiul are câteva proprietăţi curative, protejând organismul şi ferindu-l de diferite boli. În ultima vreme, a ajuns regele dietelor. De ce?

Pentru că...este una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C şi A, vitamina K, fibre, minerale. Ca să menţionăm pe scurt, iată-le:

- vitamina A – protejează vederea şi ţine la distanţă infecţiile ce pot afecta corpul,

-   vitamina C – ajută la reducerea şanselor de apariţie a tumorilor, scade riscul de apariţie al cataractei, asigurând, de asemenea, elasticitatea şi fermitatea pielii,

-vitamina B6 şi Magneziu – sunt vitale pentru activitatea cerebrală şi sistemul imunitar, au efect diuretic, ajutând astfel la eliminarea toxinelor, previn balonarea şi ajută la menţinerea în limite normale a tensiunii,

-  betacaroten – un antioxidant ce se găseşte mai ales în morcovi, protejează eficient corpul femeilor împotriva cancerului la sân,

-   licopen – ajută la scăderea riscurilor de apariţie e diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, de prostată sau pancreatic,

-    luteină şi zeaxantină – substanţe ce împiedică sau reduc apariţia tulburărilor de vedere.

Apoi, are un număr foarte scăzut de calorii şi, servit alături de alte legume, crude sau gătite cât mai simplu, eventual la aburi, ajută la menţinerea greutăţii dar şi a scăderii ei, în caz de surplus.

Concluzia?
Consumaţi cât mai mulţi ardei graşi.