15.05.2013

De dincolo de Prut...doine din Basarabia, cu Tudor Ungureanu din Republica Moldova, la Muzeul Satului, 18 mai 2013, ora 19.00




Absolvent al Institutului de Arte “Gavril Musicescu” din Chişinău, rapsodul popular, Tudor Ungureanu povesteşte că, de mic copil, a învăţat să cânte la armonică, fluier, cobză, tilincă, ocarină, caval, nai.
Este solist al ansamblului folcloric Tălăncuţa, ansamblu condus de Andrei Tămăzlâcaru, renumit etnomuzicolog şi compozitor din Moldova de peste Prut, dar şi conducătorul ansamblului Ştefan Vodă.
Din repertoriul său fac parte cântece precum Balada Ilincuţei şi Balada lui Constantin, Prutule, pe malul tău, Bordeiaş, Măriucă, un’ te duci, Lin pelin, Sârba de la Căpriana  etc.
Pe data de 24 aprilie 2013, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, Tudor Ungureanu a organizat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău , un spectacol sub genericul „Mărturisirea unui dac”, precum şi o expoziţie de instrumente populare, prezentând publicului cu această ocazie şi steagurile de luptă ale lui Ştefan cel Mare. Pentru meritele incontestabile din domeniul artistic, pentru abnegaţia cu care promovează folclorul românesc, pentru talentul de care dă dovadă, în anul 2010 a fost decorat cu titlul de „Artist al Poporului al Republicii Moldova.”