25.09.2014

Vernisajul expoziţiei Dantelărie din hârtie – Athanasie Popovici - 25 septembrie 2014


Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită joi, 25 septembrie, ora 16.00, in sala Lena Constante, la vernisajul expoziţiei Dantelarie din hartie – Athanasie Popovici.

O artă mai puţin întâlnită pe simezele expoziţiilor, dantelăria din hârtie este o veche tehnică orientală care stă sub semnul efemerului. Ea are ca materie primă două elemente care rezistă, cu greu, erodării temporale. Hârtia şi fantezia creatoare a autorului îţi dau întâlnire în realizarea lucrărilor de artă. Maniera de lucru impune un excelent simţ al ordinii şi simetriei, fiind adesea şi un excerciţiu al răbdării; fluxul artistic stă sub rigoarea geometrismului.
            Athanasie Popovici (n. 1918 – m. 2006) a fost un funcţionar superior la Ministerul Finanţelor din Bucureşti. Dincolo de profesia sa de economist, el era o fire romantică, visătoare, iubea mult natura (plantele, animalele), dar şi muzica, teatrul si artele plastice. Aceste pasiuni l-au însoţit toată viaţa. Alături de soţie, obişnuia să frecventeze muzeele, să audieze concerte la Filarmonică şi să meargă la teatru şi opera.
            Încă din perioada când lucra la Ministerul de Finanţe (1950), Athanasie Popovici, în minutele de pauză, obişnuia "să se joace" (cum el însuşi mărturisea), desenând mici tablouri florale sau geometrice, după inspiraţie, pe care mai apoi le decupa cu mare atenţie şi îndemânare, cu ajutorul unei foarfece bine ascuţite şi obţinea astfel un model, o dantelărie din hârtie.
            Pasiunea desenului şi a "modelării în hârtie" l-a urmărit timp de 30 de ani. A creat peste 500 de lucrări, păstrate cu grijă de nepoţi. Unele dintre aceste dantelării din hârtie pot fi admirate şi în expoziţia deschisă la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.
            Ca orice mare pasiune, arta lui Athanasie Popovici a cerut şi sacrificii. Datorită meticulozităţii şi atenţiei pe care le impunea, încetul cu încetul vederea a început să-i slăbească, miopia ajungându-i la 24, spre bătrăneţe. În ciuda acestui inconvenient, Athanasie Popovici nu a încetat să lucreze şi să îndrăgească această artă.


            Expoziţia poate fi vizitată în perioada 25 septembrie – 19 octombrie 2014, în sala „Lena Constante” de miercuri până duminică, între orele 11.00 – 19.00, Şos. Kiseleff  nr. 30.