21.05.2014

Cea de-a VI-a ediţie a festivalului „Namaste India“, la Muzeul Satului, 23-25 mai 2014



 
Festivalul culturii indiene ajunge la a VI-a ediție



Centrul Cultural Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din București invită, în perioada 23-25 mai 2014, la cea de-a VI-a ediţie a festivalului Namaste India, un eveniment organizat în exclusivitate de românii pasionați de cultura Indiei.

Diversitatea și numărul activităților din program crește de la an la an, festivalul oferind românilor șansa de a descoperi o mare civilizație a lumii în spațiul rustic ce evocă frumusețea patrimoniului rural al țării noastre.

India văzută prin ochii lătorilor români
Pe vremea lui Eliade, India era un tărâm misterios și îndepărtat, iar drumul până acolo, lung și anevoios. În zilele noastre, India a devenit o destinație accesibilă atât lătorilor aventurieri, cât și turiștilor care preferă confortul, siguranța și răsfățul unei vacanțe exotice. Călătorii români vin la festival împărtășească povești, peripeții și sfaturi practice cu toți cei care visează ajungă cândva în India. Exploratoarea Uca Marinescu și renumitul bloger Cezar Dumitru sunt în fruntea listei cu numeroși invitați ai acestei ediții.

Vorbind despre farmecul ținutului nordic și muntos, Ladakh, luxurianta și mirifica regiune sudică, Kerala, întâlnirea cu Dalai Lama sau despre stilul simplu și disciplinat de viață dintr-un  ashram, povestitorii vor dezvălui impresiile cu care s-au întors acasă, lucrurile învățate și amintirile dragi.  Expozițiile de pictură și fotografie completează portretul Indiei văzute prin ochii călătorilor, acestea putând fi vizitate pe durata celor trei zile ale festivalului.

Muzica și dansul: de la templu, la marile scene de spectacol
În vremurile de demult, dansul și muzica erau căi de a slăvi creația și Creatorul. În ciuda invaziilor străine și a influențelor moderne, esența și puritatea stilurilor clasice de muziși dans s-au strat vii în India, ele continuând trezească sensibilitatea omului modern.

Grația, rigurozitata, eleganța și expresivitatea stilurilor clasice de dans Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam și Kathak vor fi prezentate în cadrul festivalului de către interprete din România, care fie au beneficiat de burse în India, fie s-au dedicat pe cont propriu studiului dansului, dovedind deosebit talent și perseverență.

Din  program  nu  pot  lipsi  dansurile  vibrante  și  pline  de  culoare  popularizate  în  binecunoscutelfilme Bollywood. Muzica va fi și ea prezentă prin sunete meditative de sitar și flaut, precum și ntece devoționale Bhajan şi Qawwali.

Sari-ul: veșmântul care sărbătorește corpul femeii
De la anticele orașele create pe valea Indusului, nă la covoarele roșii de la festivalurile de film, povestea sari- ului se întinde pe o perioadă de peste 2000 de ani. O simplă bucată lungă de material pune în valoare femeia mai bine decât orice altă îmbrăcăminte, adaptându-se cu versatilitate tuturor formelor, vârstelor, ocaziilor și preferințelor

Doamnele și domnișoarele vor putea admira în cadrul festivalului o expoziție de sari-uri din diverse regiuni ale Indiei și vor putea descifra misterele acestui fascinant veșmânt vizionând un scurt și cuprinzător documentar despre istoria și evoluția sa în timp.

Târg cu artizanat și specialiţi culinare
Gospodăriile din Muzeul Satului vor găzdui pe parcursul festivalului un târg de produse indiene: îmbrăcăminte, accesorii, obiecte de artizanat, podoabe, mirodenii și specialități culinare. Produsele variază: de la tradiționalele costume salwar kameez, nă la textilele simple de bumbac ce și-au făcut loc în garderoba occidentală, de la conserve și muturi specific indiene, până la banalul ceai Darjeeling.



Ateliere și prezentări
Lecțiile de limba hindi, sanscrită, bengali, demonstrațiile de yoga tradițională, arta decorării cu henna, mandala ca artă și terapie, beneficiile arborelui neem pentru sănătate și frumusețe, lecția de gătit mâncare indiană, prezentarea de ceaiuri, lansările de carte și proiecțiile de filme vor oferi publicului un tablou complet asupra diversității culturale a Indiei.

Pe toată durata festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulți, cât și pentru copii. Programul complet al festivalului va fi disponibil pe site-ul  www.namasteindia.ro.

Orarul de vizitare: 09:00 19:00.


Locaţie: Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr 28-30, Bucureşti,www.muzeul-satului.ro



Festivalul se bucură de susținerea și participarea Incredible India India Tourism Frankfurt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu