10.05.2014

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” 78 de ani de existenţă, 16 - 28 mai 2014







Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
78 de ani de existenţă
16 - 28 mai 2014

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează 78 de ani de existenţă în data de 17 mai 2014. Cu această ocazie, la Muzeul Satului vor avea loc în perioada
 16-28 mai, următoarele evenimente:

Vineri, 16 mai - Deschiderea oficială a evenimentului

Onoruri militare, muzică de taraf şi ritmuri bucovinene, împletite cu un recital de chitară clasică; vernisajul unei expoziţii de pictură, un atelier de gravură, demonstraţii ale meşterilor populari – olărit, ţesut şi icoane pe sticlă.

Sâmbătă, 17 mai – Aniversarea Muzeului Satului – 78 de ani de existenţă
           - După amiaza Muzeului Satului

Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului, prilej de descoperire şi cunoaştere a istoriei şi patrimoniului muzeului (expoziţie etnografică, demonstraţii ale meşterilor populari, spectacole muzicale, coregrafice, de teatru şi poezie, lansări de carte).

* 15.00 – 19.00  Acces gratuit în cadrul programului european Noaptea muzeelor

Duminică, 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor

Program adaptat conform tematicii propusă de ICOM pentru sărbătorirea
Zilei Internaţionale a Muzeelor iniţiat în anul 1977 pentru a informa publicul cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii.
Va fi oferit publicului un program de spectacole de muzică populară şi muzică clasică, târg cu meşteri populari, lansări de carte etc.

Miercuri, 21 mai – Ziua cehilor la Muzeul Satului

În cadrul evenimentului Ziua cehilor la Muzeul Satului vor avea loc reprezentaţii muzicale, dansuri şi o expoziţie foto.

Miercuri, 21 mai - Lansarea albumului Kara Eflak, a formaţiei vocal – instrumentale de muzică veche Anton Pann

Concertul de lansare a albumului Kara Eflak, a formaţiei vocal – instrumentale de muzică veche Anton Pann, Constantin Răileanu - un concert de muzică din Principatele Române şi din Imperiul Otoman, din secolele XVII-XIX, „o călătorie sonoră pendulatorie între Bucureşti – capitala principatului dunărean Ungro-Vlahia/Kara Eflak (Ţara Vlahilor – conform scriptelor otomane) şi Stanbul/Istanbul/ Constantinopol/
Ţarigrad – capitala Imperiului Otoman şi centrul cultural al Europei de Sud-Est şi al Asiei Mici“.

Vineri – duminică, 23-25 mai – Festivalul culturii indiene - Namaste India

Lecţii de limba hindi, sanscrită, bengali, demonstraţii de yoga tradiţională, arta decorării cu henna, dans indian clasic - Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam şi Kathak, istoria şi evoluţia sari-ului în timp, mandala, lecţii de gătit mâncare indiană, prezentare de ceaiuri, lansări de carte şi proiecţii de filme vor oferi publicului un tablou complet asupra diversităţii culturale a Indiei.

Marţi - miercuri, 27 - 28 mai – Spectacol de dans tradiţional indian din New Delhi - Rajashtan Folk Dance

Rajasthan sau Tărâmul regilor, este cel mai mare stat din India ca suprafaţă şi găzduieşte peste 68 de milioane de suflete, împărţit în 33 de districte.
Printre dansurile tradiţionale ce se practică în această zonă, cele mai cunoscute sunt Ghoomar, Kalbelia şi Bhavai, dansuri închinate zeilor, cu piruete şi mişcări de trup şi mâini, asemănătoare unduirilor şerpilor.


Vă aşteptăm.