08.10.2012

Festivalul „Namaste India“, ediţia a IV-a 12 - 14 octombrie 2012, la Muzeul Satului din Bucureşti



Festivalul „Namaste India“, ediţia a IV-a
12 - 14 octombrie 2012, la Muzeul Satului din Bucureşti

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ vă invită la cea de-a IV-a ediţie a festivalului „Namaste India“, în perioada 12-14 octombrie 2012, la Bucureşti. Ca în fiecare an, vă încurajăm să vă apropiaţi de incredibila cultură a Indiei, să o descoperiţi prin spectacole de dans, muzică, literatură, fotografie, filosofie, artizanat şi gastronomie.

Spectacole de muzică şi dans
Ediţia de anul acesta o are ca invitată specială pe Srinwanti Chakrabarti, reputată dansatoare indiană stabilită la Paris, care va susţine pentru publicul din România o reprezentaţie de dans Odissi, una dintre cele mai vechi forme ale dansului tradiţional indian. Spectacolele vor continua pe parcursul festivalului, prezentându-vă stiluri diverse: Bharatanatyam, alături de Reena Singh; Bollywood (Laura Bogorodea, Grupul Nritya şi Ansamblul Shakti); Kathak şi alte stiluri de dans clasic indian, în spectacolul YAATRA, organizat de Centrul de Artă “Euterpe” (coregrafia: Carmen Coţovanu Pesantez).

În încheiere, vă oferim un concert de muzică etno-fusion, avându-i ca invitaţi pe membrii trupei OM, una dintre cele mai originale prezenţe din peisajul muzical actual. Cu versuri în engleză şi sanscrită, stilul lor îmbină genuri contemporane (pop, rock, folk) cu motive etnice din toată lumea printr-o varietate de instrumente neconvenţionale.

Artizanat. Specialităţi culinare. Expoziţie de fotografie. Ateliere creative.
Muzeul Satului găzduieşte,  pe perioada festivalului,  un târg de produse tradiţionale şi specialităţi culinare, la care vizitatorii vor avea ocazia să-şi lărgească garderoba cu haine exotice (sariuri, salwar-kameez, kurta), accesorii şi bijuterii nemaipomenite, alături de obiecte decorative şi mirodenii. De asemenea, va avea loc o prezentare gastronomică avându-l ca invitat pe maestrul bucătar Krishna Bohat, care vă va dezvălui secretele bucătăriei indiene.

Pe toată durata festivalului vor fi deschise expoziţii de fotografie şi se vor organiza ateliere creative atât pentru adulţi, cât şi pentru copii: arta îmbrăcării sariului, mehendi (decorarea mâinilor cu henna), pictură pe faţă, design textil, pictură pe obiecte din ceramică.

Lansări de carte. Filosofie şi civilizaţie indiană. Întâlniri cu oameni de cultură.
Publicul din România va putea citi, în premieră, scrisorile lui Maitreyi despre Mircea Eliade, incluse în volumul “Maitreyi Devi – Mac Linscott Ricketts. Corespondenţă (1976-1988)”. Volumul are o importantă valoare documentară prin detaliile pe care le conţine despre viaţa „personajului“ Maitreyi Devi şi prin amănuntele referitoare la perioada în care Mircea Eliade s-a aflat la studii în India. Scrisorile redau sentimentele amestecate ale femeii care l-a inspirat pe Eliade şi detalii despre revederea celor doi, care a avut loc la Chicago, în 1973.

Tot în cadrul festivalului va avea loc lansarea volumului “Un fluviu de fum”, de Amitav Ghosh, finalist al Bookerului asiatic în 2011. Evenimentul este organizat de Editura Taj şi Adelina Patrichi, editoarea care a adus pentru prima oară cititorilor din România romanele lui Amitav Ghosh, „cel mai serios candidat indian la Nobel după Salman Rushdie“. (Elisabeta Lasconi, revista Cultura)

Cea de-a treia lansare aduce în faţa publicului cartea “De la Durga puja la lumea lui Kalidasa”, scrisă de prima traducătoare a lui Eminescu în spaţiul asiatic, Amita Bhose.

Alături de lansări de carte, vor avea loc prezentări despre importanţa şi rolul cărţilor în procesul de cunoaştere spirituală, axate pe identificarea caracteristicilor comune ale societăţii indiene şi româneşti, despre conceptul de Maya în filosofia şi mitologia indiană, precum şi cursuri introductive în limbile hindi şi bengali. Tot la festival, va avea loc o întâlnire cu regizoarea Chris Simion şi echipa care a adus, în premieră pe o scenă de teatru, romanul “Maitreyi”, cu intervenţii din “Dragostea nu moare”, iar cititorii romanului Namaste – aventuri spirituale în India se vor putea întâlni cu autorul, Sega, înainte de a se retrage pentru a termina de scris cel de-al doilea volum al proiectatei trilogii.

* Toţi vizitatorii festivalului vor putea participa la tombola cu premii.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro. Orarul de vizitare: 09:00 - 19:00.
Locaţie: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff nr. 28-30, Bucureşti, www.muzeul-satului.ro

Niciun comentariu: