Ostropel de pui
Este un preparat apreciat în bucătaria noastră oltenească, bunicii noştri îşi
serveau rudele şi familia cu acest preparat însoţit de azimă caldă la ţest.
Azima se făcea din făina de orz sau de grâu proaspăt măcinate, nedospită,
frământată si pusă direct pe vatră.
Pentru pregătirea ostropelului de pui avem nevoie de următoarele
ingrediente:
- 1-2 bucăţi de carne de pasăre mai mari,
- 100 g ulei, 50 g faina,
- 100 g ceapă,
- 100 g morcovi,
- 50 g bulion,
- 50 g usturoi,
- 30-40 g oţet,
- sare.
Se taie bucăţi carnea de pasăre, se sărează şi se pune la prajit în ulei.
Când s-a prăjit, se scoate cu o spumieră în alt vas. În untura rămasă se
prajeşte zarzavatul, făina şi bulionul, se stinge cu apa caldă şi se lasă să
fiarbă 10-15 minute, după care se strecoară peste carnea de pasăre şi se fierbe
până se înmoaie carnea. Când este gata, se adaugă usturoiul tăiat mărunt,
prăjit în untură şi stins cu oţet.
Nicoleta Chiru - Muzeograf
MNSDG