09.10.2012

Transilvania

Gospodăria Tilişca, din "Mărginimea Sibiului"

Transilvania

Un grup important de gospodării şi de monumente singulare (din Muzeul Satului) provin din Transilvania – provincie istorică situată în interiorul arcului carpatic. În cadrul ansamblurilor transilvănene apar tipuri diferite de organizare a gospodăriilor şi tipuri reprezentative de construcţii, în funcţie de zonele de provenienţă, de condiţii geografice şi socio-istorice.

Fondul comun cu celelalte provincii istorice româneşti se regăseşte în tehnicile de construcţie, în planurile caselor, în modul de organizare a interioarelor; zonele etnografice au în acelaşi timp caracteristici proprii în ceea ce priveşte stilul arhitectonic şi organizarea gospodăriilor.

Pe cuprinsul Transilvaniei se întâlnesc construcţii economice impunătoare, legate de practicarea agriculturii şi creşterea animalelor, case spaţioase legate de statutul special acordat de Maria Tereza grănicerilor, case modeste ale iobagilor din Podişul Transilvaniei, gospodării de „nemeşi” (denumire dată în Transilvania, în Evul Mediu, nobililor mici şi mijlocii) din Maramureş străjuite de porţi monumentale etc. În împrejurări istorice precise, în stilul arhitectonic specific construcţiilor româneşti cu acoperişul în patru ape, au intervenit modificări în organizarea gospodăriilor şi în stilul locuinţelor.

În împodobirea şi organizarea interiorului apar „culmile”, bare de lemn pe care se aşează rânduri succesive de ţesături, mobilierul pictat, vetrele cu cahle (coşul sobei sau deschizătura prin care fumul este evacuat în afară, întâlnit la casele ţărăneşti), ceramica decorativă şi icoanele pictate pe sticlă.

În partea de nord-vest a Transilvaniei se află „Ţara Oaşului”, una din cele mai interesante zone etnografice din România, în care s-au conservat, până azi, un mod de viaţă şi o cultură populară cu note specifice. Ocupaţiile principale ale oşenilor au fost agricultura, pomicultura, creşterea animalelor şi lucrul la pădure. Satele mari, de tip adunat, cu tendinţă de răspândire, se pierd printre livezile de pomi fructiferi.

(Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti
- Dr. Georgeta Stoica - Etnolog)


Niciun comentariu: