Pârjoale moldoveneşti
Ingrediente:
-
500 g carne de viţel,
-
500 g ceafă de porc,
-
350 g miez de pâine albă,
-
4 ouă,
-
200 g pesmet (la ţară se pune mălai)
-
2 cepe mari,
-
300 g unt,
-
150 ml lapte,
- mărar, pătrunjel,
- un cartof,
- piper, sare.
Se toacă carnea. Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce. Se toacă
pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic. Se toacă mărunt mărarul şi
pătrunjelul. Se rade cartoful pe răzătoarea mică (curăţat de coajă înainte). Se
bat ouăle. Se amestecă carnea cu pâinea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul,
cartoful, piper, sare după gust, 100 g unt. Se pune într-o farfurie pesmet
fin (sau mălai). Se ia (cu polonicul!),
tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte
la un centimetru grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă
de copil). Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită, pe foc foarte mic,
rumenindu-se bine pe ambele părţi.
(„Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”
- Radu Anton Roman)