11.10.2012

Poale-n brâu


Poale-n brâu


Ingrediente aluat:
-         500 g făină,
-         50 g zahăr tos,
-         15 g drojdie,
-         3 ouă,
-         500 ml lapte,
-         50 g unt (pentru uns tăvi şi platouri),
-         200 g unt,
-         sare (după gust)

Drojdia se desface într-o căniţă cu ceva apă călduţă, după care se amestecă cu o lingură cu făină şi o linguriţă cu zahăr; se lasă sp crească circa o jumătate de oră. Se separă gălbenuşurile. Peste restul făinii se toarnă drojdia, laptele călduţ, gălbenuşurile, sarea şi zahărul; frământaţi conştiincios un sfert de oră. Acum e vremea să adăugaţi untul topit şi călduţ – încropit, câte puţin, să se potrivească. Se lasă să crească acoperit, 1-2 ore.

Ingrediente umplutură:
-         500 g brânză de burduf (caş frământat cu sare, telemea frământată),
-         2 ouă

Se freacă brânza cu ouăle. După ce a crescut aluatul, îl faci sul şi-l tai în bucăţi cam cât un măr mic. Ungi un platou cu unt. Întinzi fiecare bucată de aluat pe platou – cam de o juma de degeţel grosime – şi le umpli cu câte o lingură de brânză. Ridici „poalele” aluatului peste brânză şi le lipeşti; lasă-le să mai respire o jumătate de oră. Ungi o tavă cu unt, pui plăcintele, le ungi cu albuş, le dai la cuptor – foc potrivit – o jumătate de oră.

(„Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”
– Radu Anton Roman)