Poale-n brâu
Ingrediente aluat:
-
500 g făină,
-
50 g zahăr tos,
-
15 g drojdie,
-
3 ouă,
-
500 ml lapte,
-
50 g unt (pentru uns tăvi şi platouri),
-
200 g unt,
-
sare (după gust)
Drojdia se desface într-o căniţă cu ceva apă călduţă, după care se amestecă
cu o lingură cu făină şi o linguriţă cu zahăr; se lasă sp crească circa o
jumătate de oră. Se separă gălbenuşurile. Peste restul făinii se toarnă
drojdia, laptele călduţ, gălbenuşurile, sarea şi zahărul; frământaţi
conştiincios un sfert de oră. Acum e vremea să adăugaţi untul topit şi călduţ –
încropit, câte puţin, să se potrivească. Se lasă să crească acoperit, 1-2 ore.
Ingrediente umplutură:
-
500 g brânză de burduf (caş frământat cu sare, telemea
frământată),
-
2 ouă
Se freacă brânza cu ouăle. După ce a crescut aluatul, îl faci sul şi-l tai
în bucăţi cam cât un măr mic. Ungi un platou cu unt. Întinzi fiecare bucată de
aluat pe platou – cam de o juma de degeţel grosime – şi le umpli cu câte o
lingură de brânză. Ridici „poalele” aluatului peste brânză şi le lipeşti;
lasă-le să mai respire o jumătate de oră. Ungi o tavă cu unt, pui plăcintele,
le ungi cu albuş, le dai la cuptor – foc potrivit – o jumătate de oră.