Orez gen sârbesc
La un pahar de orez se pun trei pahare
de apă, morcovi, cartofi, ceapă, usturoi, suc de roşii, un vîrf de linguriţă de delikat (sau amestec de legume uscate pentru supă), piper, sare,
foi de dafin, mărar, pătrunjel, ulei, ciuperci.
Se pune orezul la fiert odată cu delikat-ul şi sare dacă mai e nevoie. Între
timp se căleşte ceapa în ulei şi se adaugă peste orezul care fierbe deja. Se
adaugă pe rând morcovii tăiaţi cubulete mici sau daţi pe răzătoarea mică,
cartofii, caţeii de usturoi tăiaţi. Se amestecă din când în când pentru ca
orezul să nu se lipească. Se pune şi
piper măcinat sau boabe şi sucul de roşii, bulionul şi câteva foi de dafin. Patrunjelul se toacă şi se pune deasupra
mâncării după ce focul a fost stins. Se presară deasupra mărar sau se poate
amesteca şi el. Toate ingredientele se pun în cantităţi egale în funcţie de
preferinţe.
Nicoleta Chiru - Muzeograf